Okul Öncesi Robotik Kodlama

Robotik kodlama çocukların zihinlerinin gelişmesi ve analitik düşünebilme yetenekleri kazanabilmelerini sağlamak için oldukça etkilidir. Ne kadar erken bu yetenekleri gelişirse hayatlarının devam eden kısımlarında bu yeteneği kullanmaları şansları artacak ve buna bağlı olarak daha başarılı olacaklardır. Bu nedenle ne kadar erken ve ne kadar küçük yaşta kodlama ile tanışırsa o kadar faydalı olacaktır.

Konuyu kısaca özetlemek adına okul öncesi robotik kodlama oyunları ve etkinlikleri ile alakalı video hazırladık. Sizde öncelikle bu videoyu izleyerek örnekleri görebilirsiniz.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Etkinlikleri Örnekleri

Robotik Kodlama Nedir?

Bir makine veya robota yaptırılacak olan işlemlerin adım adım belirlenmesine robotik kodlama denir. Belirlenen komutlar sonucunda makine veya robotun hedeflenen konum veya sonuca ulaşılması beklenir.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama denildiğinde aklınıza çok uçuk şeyler geliyor olabilir. Ancak bahsettiğimiz grubun okul öncesi olduğunu ve okuma yazma bilmediğini unutmayın. Okuma yazma bilmeyen çocukların filmlerde gördüğümüz veya iş hayatındaki yazılım gibi bir şey yapması söz konusu değil. Okul öncesi dönemi için robotik kodlama düşünerek bazı işlemlerin yapılması veya yaptırılması olarak düşünebilirsiniz.

Kodlama okul öncesi etkinliklerle alakalı bir çok örnek mevcut. Aşağıda bununla alakalı bir örnek bulabilirsiniz. Özellikle 3 yaş kodlama etkinlikleri için oldukça uygundur.

Okul Öncesi Kodlama Etkinlik Örneği

Çocukların en temel robotik kodlama eğitimi için anaokulu etkinlikleri kapsamında bazı oyunlar oynatabilirsiniz. Okul öncesi kodlama etkinlikleri diye araştırma yaptığınızda bazı örnekler göreceksiniz. Hatta bizde buna benzer bazı oyunlar için video hazırlamıştık, bu videoları da izleyebilirsiniz. Bu oyunların başlangıç düzeyinde olacağını unutmayın ve yazının devamındaki 3 farklı yöntemi de inceleyin.

Günümüzde okul öncesi robotik kodlama ağırlıklı olarak 3 farklı yöntem ile gerçekleştiriliyor. Bunlardan ilki kitaplarda bolca örnekleri bulunan kodlamaların sayfa üzerinde çizilmesi, ikincisi robotların belirli bir zemin üzerinde hareket ettirilmesi, üçüncüsü de Legolar yardımıyla belirli nesnelerin oluşturulmasıdır.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Seti

Kitaplarda bolca örnekleri bulunan veya diğer bir tabirle okul öncesi bilgisayarsız kodlama mevcutta kodlanmış bir şeklin çizgiler çizilerek birleştirilmesiyle yapılır. Çocuğun seviyesine bağlı olarak tam tersi olan çizilmiş bir şekil için çizgileri de tahmin ettirilebilir. Bunun için birçok robotik kodlama kitabı ve robotik kodlama seti mevcut olduğu gibi bilgisayar ortamında veya boş bir kağıt üzerinde bu işlemi çok kolay hazırlayıp hemen oynatmaya başlayabilirsiniz.

Aşağıda basit bir örneği olan bu yöntemde işlem sonrasında nasıl bir sonuç çıktığını tahmin etmeye çalışarak daha eğlenceli hale getirmesini sağlayabilirsiniz.

okul öncesi oklara göre sayı kodlama
okul öncesi kodlama etkinliği
Okul Öncesi Robotik Kodlama Örnekleri
okul öncesi robotik kodlama örnekleri
renklere göre resim kodlama

Okul Öncesi Robotik Kodlama Ürünleri

Gitgide gelişen ve trend haline gelen bir alan olduğundan dolayı birçok yeni robotik kodlama oyuncakları ve setleri piyasaya sürülüyor. Bu konuda benim size almanızı önerebileceğim iki farklı oyuncak türü bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Legolarla hedeflenen nesneyi yapmanızı sağlayan, diğeri de komutlarla hareket eden robot.

Hareket Eden Robotlar

Hareket eden robotlar içerisinde hem ekonomik hem de piyasadaki diğer oyuncaklarla aynı işlevleri yerine getiren oyuncak DOC. Clementoni DOC oyuncağı ile robotunuzu belirli hedefe gitmesi için programlayabilirsiniz.

Oyuncak içerisinde bulunan farklı oyun modları sayesinde oyunun zemininde bulunan (satın aldığınızda oyunla birlikte geliyor) nesneler yardımıyla robotu istediğiniz bir hedefe veya robotun söylediği hedefe götürebilirsiniz. Biraz daha büyük yaş grupları için yine oyunun zemininde bulunan belirli nesneleri alıp bir yere götürme modunu kullanabilirsiniz. Üstelik bu defa bazı yerlerden de geçmemeniz gerekiyor.

Başlangıçta çok kolay gibi görünen bu oyun tek noktadan kodlandığı ve robotun bazı yerlerde ters olduğunu hesaplayarak doğru yöne gitmenin düşünmeyi gerektirdiğini unutmayın.

Teknik Lego Setleri

Teknik olarak yapma konusunda tavsiye edeceğim oyuncak ise sektöre adını veren Lego markasına ait “Lego Boost 17101 Yaratıcı Alet Çantası” oyun seti. Mobil uygulama ile gelen ve tabletle robotik kodlama yapabileceğiniz oyuncağın ilk aşamasında parçaları birleştirmeniz gerekiyor. Parçaları birleştirme aşamasında doğru sonuca ulaşabilmek için çocuğa bir büyüğün yardımcı olmasında fayda var. Daha sonrasında ise en eğlenceli kısmı olan kodlama kısmı başlıyor. Parçaları birleştirerek oluşturduğumuz nesneye bağlı olarak (uygulama üzerinde mevcut olan nesneler) farklı sesler ve farklı hareketler kodlamaya başlıyoruz. Kodladığımız hareketleri robotumuz bizim için gerçekleştiriyor.

Okul Öncesi Robotik Kodlama - Teknik Oyuncaklar
Okul Öncesi Robotik Kodlama- Teknik Oyuncak Karakteri

Setin içerisinde bulunan sensör yardımıyla mesafe ölçümü renk algılama işlemlerini yaptırarak buna bağlı kodlama işlemi yaptırabiliyorsunuz. Örneğin kırmızı rengi gördüğünde geri gitmesini veya önüne bir nesne çıktığında korna çalmasını kodlayabilirsiniz. Çocuğunuzun bu konuda örnekleri görmesi ve incelemesi sorun ile karşılaştığında çözüm arayışı için farklı kişi ve malzemelerden destek alma alışkanlığının gelişmesini sağlayacaktır.

Bu oyun ile hem temel gelişim olan el göz koordinasyonu gelişimine katkı sağlayabilir (yapım aşamasındaki doğru birleştirmelerle) hem de çocuğunuzun birkaç adım sonrasında olabilecek işlemleri düşünerek kodlama programlama yapmasını sağlayabilirsiniz.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Nedir?

Kodlama yapılması istenen iş veya eylemlerin yapılması için gerekli komutların belirlenmesidir. Çocuklar için bu zaman zaman bir puzzle birleştirmek zaman zamanda oyuncağı belirli bir noktaya gitmesi için yönlendirmek olabilir.

Okul Öncesi Robotik Kodlama Kazanımları

Robotik kodlama ile her yaşta insan severek ve eğlenerek vakit geçirebilir. Robotik kodlama kazanımları hem okul öncesinde hemde diğer yaş grupları için oldukça fazladır. Ufak bir liste yapmak gerekirse;

  • Yaratıcılık
  • Eleştirel Düşünce
  • Neden Sonuç İlişkisi
  • Grup Uyumu
  • Kişisel Gelişim
  • Meslek Edinimi

Son olarak bu konudaki kişisel tecrübelerimi paylaşayım. Robotik kodlama eğitimi vermiş olduğum çocuklarda daha önceki dönemlerde oyuncaklarıyla rastgele oynayan çocukların oyuncakları daha fazla anlamlandırarak oynadıklarını çok net bir şekilde söyleyebilirim. Bu nedenle imkanlarınız olduğu ölçüde bu tür eğitimler vermenizi tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir