Hayatımızın her alanında olan sayıları okul öncesi matematik etkinlikleri ile çocuğunuza öğretmeye başlayabilirsiniz. Emin olun ilerleyen zamanlarda çok faydalı olduğunu göreceksiniz. Etkinlik önerilerine geçmeden önce çocuğunuzla birlikte türüne, yaşına ve kullanacağınız malzemelere göre etkinlik fikirleri için anaokulu etkinlikleri sayfasını ziyaret edin.
Okul öncesi dönemde çocuğunuzla birlikte yapacağınız yaratıcı matematik etkinlikleri rakamları severek öğrenmelerini sağlayacaktır. Severek öğrenilmeye başlanan her şey de ilerde büyük bir sorunla karşılaşmadığı taktirde hep ilgi duymasıyla devam edecektir. Sözü daha fazla uzatmadan evde çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz okul öncesi matematik etkinliklerini paylaşmaya başlayayım.
- Numara Parçalarından Bütünü Oluşturma
- Rakamlara Ponpon Götürme
- Rakam Eşleştirme Etkinliği
- Bardak Üstündeki Rakamları Eşleştirme
- Tırtıldaki Eksik Rakamları Tamamlama
- Kurabiye Adam Rakam Eşleştirme
- İple Rakam Yazma
- Toplama İşlemi
- Rakam Bulma Yarışması
Okul Öncesi Matematik Kavramları
Sayılar, sayma, basit düzeyde toplama ve çıkarma işlemi, tek-çift, yarım-tam, eşit çocukların okul öncesinde öğrendikleri genel matematik kavramlarıdır. Anasınıfı, anaokulu veya kreşe gitmiyorsa evde yapacağınız etkinliklerle bu kavramları öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Matematik Etkinlikleri Yapılmaya Ne Zaman Başlanmalı?
Matematik etkinlikleri ile rakam ve sayıların yanında bazı matematiksel kavramları da çocuğunuza öğretebilirsiniz. 3 yaşından itibaren matematik oyunları içerisinde tek çift, yarım tam gibi kavramları çocuğunuza öğretmeye başlayabilirsiniz. 4 yaşından itibaren rakamları tanıtmaya başlayabilir, 5 yaşında sayma becerisini öğretebilir anaokulu matematik etkinlikleri olarak da basit toplama ve çıkarma işlemlerini yaptırmaya başlayabilirsiniz. Çocuğunuza yeni şeyler öğretirken sıkılmamasına ve öğrenebileceğinden çok daha fazlasını öğretmeye çalışmadığınıza dikkat etmelisiniz.
1- Numara Parçalarından Bütünü Oluşturma
Her ne kadar birçok yerde rakamlar çocukların karşına çıkıyor dahi olsa olay yazmaya geldiğinde birçoğu rakamları ters yazar. Sizin çocuğunuz henüz yazmaya başlamamış dahi olsa ilerleyen zamanlarda bunu göreceksiniz. Bu durumun önüne geçmek ve rakamları daha yakından tanımak amacıyla numara parçalarından bütün rakamlar oluşturma etkinliği yapabilirsiniz.
Kartonlar üzerine rakamları yazın ve bunları çocuğunuzun yaşına göre belirli sayıda parçaya ayırın. Birkaç rakam yazdıktan sonra parçaları karıştırın ve çocuğunuzdan doğru parçaları eşleştirmesini isteyin.
2- Rakamlara Ponpon Götürme
Karton üzerine delikler oluşturun ve deliklerin yan taraflarına rastgele sayılar yazın. Ardından bant veya yuvarlak bir nesneye ip bağlayın. Kendinize başlangıç noktası belirleyip bandı o noktaya koyun. Bandın içerisine ponpon veya deliklere düşebilecek bir nesne koyun. Ardından çocuğunuzdan ipi belirli bir mesafeden tutarak sırayla rakamlara ponpon düşürmesini isteyin.
Bu etkinlik sayesinde hem el göz koordinasyonunun gelişmesine katkı sağlayacak hem de rakamları pekiştirmesini sağlayacaksınız.
3- Rakam Eşleştirme Etkinliği
Bazı rakamlar çocuklar tarafından çok karıştırılır. Bazı çocuklar 4 ve 7 rakamlarını bazıları ise 6 ve 9 rakamlarını karıştırır. Her ikisini de karıştıranda olabilir. 🙂 Rakamları karıştırmalarını engellemek amacıyla kağıt üzerine kareler çizin. Çizmiş olduğunuz karelerin içerisine farklı rakamlar kadar noktalar koyun. Ardından çizmiş olduğunuz karelerle aynı boyutlarda farklı kareler kesin. Yanınıza bir tane kitap alın ve oynamaya başlayın. Kitabı açtığınızda birler basamağındaki rakama bakın. Çıkan rakamı çizmiş olduğunuz karelerdeki rakamlarda bulun ve üzerlerini kağıtlarla kapatın.
4- Bardak Üstündeki Rakamları Eşleştirme
İç içe geçebilen karton veya plastik bardakların ters çevirerek yarısının üstüne rakamlar diğer yarısının üstüne de yazdığınız rakamlarla aynı sayıda noktalar koyun. Bir çok farklı oyun türetebileceğiniz bu bardaklar yardımıyla noktalarla rakamları, rakamlarla noktaları, küçükten büyüğe sıralama, büyükten küçüğe sıralama gibi oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun rakamları öğrenmesinde son derece etkili bir yöntem olduğunu göreceksiniz.
Rakamları karıştıran çocuklar için sadece karıştırdıkları rakamları yazarak veya o bardakları kullanabilirsiniz. Bu sayede karıştırdığı rakamları pekiştirmesi sağlanacaktır.
5- Tırtıldaki Eksik Rakamları Tamamlama
Boş bir kağıt üzerine şişe kapağı yardımıyla tırtıllar çizin. Daha sonra bazı yuvarlaklar boş kalacak şekilde yuvarlakların içlerine sıralı rakamlar yazın. Çizmiş olduğunuz yuvarlaklarla yaklaşık olarak aynı boyutlarda kağıtlar kesin. Kesmiş olduğunuz kağıtların üzerine rakamları yazın. Ardından çocuğunuzdan tırtıl üzerindeki eksik olan rakamları kağıtlardan bularak tamamlamasını isteyin.
Oyunu daha eğlenceli hale getirmek için kullandığınız tırtıl simgesini çocuğunuzun sevdiği hayvan veya nesnelerle değiştirerek çocuğunuzun ilgisinin artacağını unutmayın.
6- Kurabiye Adam Rakam Eşleştirme
İnternette çok kolaylıkla bulabileceğiniz kurabiye adam resmini kahverengi bir kağıt üzerine çizin ve kağıtları kesin. Kestiğiniz kurabiye adamların her birinin üzerine rakamlar veya sayılar yazın. Boş bir kağıt üzerine kesmiş olduğunuz kurabiye adamlarla aynı boyutta kesmiş olduğunuz kağıtlar kadar çizin. Çizdiğiniz kurabiye adamların ortasına yazmış olduğunuz sayı ve rakamlar kadar noktalar koyun. Daha sonra çocuğunuzdan bunları eşleştirmesini isteyin.
Kestiğiniz kağıdın kahverengi olması ve kağıda çizerken kullandığınız kağıdın kalemin kahverengi olması çocuğunuzun oyuna olan ilgisini arttıracaktır.
7- İple Rakam Yazma
Yapabileceğiniz en kolay ve en hızlı etkinliklerden bir tanesi. Boş bir kağıda rakamları yazın veya rakamlar yazan başka bir kağıt, kitap vb. bulun. Ardından bir parça ip ıslatarak düz bir zemin üzerinde çocuğunuzun kağıtta gördüğü rakamları yapmasını isteyin. Çocuğunuzun rakamları öğrenmesini pekiştirecek olan bu etkinlik çocuğunuzla etkinlik yapabilmeniz için çok pratik bir çözüm olacaktır.
8- Okul Öncesi Toplama İşlemi
Okul öncesi matematik etkinliği veya toplama etkinliği olarak anasınıflarında oynatılmakta olan etkinlik toplama işlemini görsel olarak anlatmaktadır. Plastik tabak veya farklı herhangi bir nesneyi ortadan ikiye ayıracak şekilde kalemle çizin. Çizdiğiniz bölümlerin bir tarafının ortasına toplama (+) işareti koyun. Ardından toplama işaretinin iki yanına istediğiniz sayıda ponponlar koyun. Çocuğunuzdan bunları sayarak toplama işleminin sonucu kadar alt kısma ponpon koymasını isteyin. Kreşlerde de oynatılmakta olan bu oyun toplama işleminin pekiştirilmesi konusunda önemli derecede faydalı olacaktır.
9- Rakam Bulma Yarışması
5-6 yaş grubunda evde iki kişilik matematik etkinliği arayanlar için en güzel örneklerden bir tanesi, hemen oyunun tarifine geçelim. A4 boyutunda bir kağıdın üzerine küçük kare ve dikdörtgenler çiziyoruz. Ardından farklı bir kağıttan bunlarla aynı boyutta parçalar kesiyoruz. Kağıtları kaç kullanıcı varsa o kadar sayıya ayırıp her bir kişininkine işaret koyuyor veya farklı renge boyuyoruz. Ardından sırayla zar veya küp atıyor(eğer evinizde zar bulunmuyorsa en kolay zar yapımı videosunu izleyebilirsiniz). Gelen zar sonucuna bakarak aynı rakamı ilk çizmiş olduğumuz kağıt üzerinde kapatıyoruz. Tüm rakamların üstü kapandığında kağıtları sayıyoruz. En çok kağıt koymuş olan oyunun kazananı oluyor.
Okul Öncesi Matematik Etkinlikleri Nelerdir?
Okul öncesinde çocukların rakamları kullandığı tüm etkinlikler matematik etkinlikleri olarak adlandırılır. 3 – 4 yaş matematik etkinlikleri için daha çok rakamları tanıma üzerine rakam etkinlikleri gerçekleştirilebilir. Çocukların rakamları tanıdıkları yaşlar olan 5 – 6 yaşlarda ise olay biraz daha ileri seviyeye taşınmaya başlayabilir. 5-6 yaş matematik etkinlikleri temel toplama çıkarma işlemlerinin dahil olduğu etkinliklerdir.
5-6 Yaş Matematik Etkinlikleri
Günlük hayatımızdaki matematiğin temeli olan toplama ve çıkarma işlemi bu yaş aralığında öğretilmeye başlanabilir. Etkinliklerle çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz işlemde somut nesneler kullanmak gerekiyor. Yeni yeni öğrenmeye başladıkları işlemleri görmedikleri nesneleri düşünerek yapmaları çoğunlukla pek mümkün olmuyor.
Unutmayın ki çocuğunuzun severek yaptığı bu aktiviteler ilerleyen dönemlerde çocukların matematiği daha çok sevmesini sağlayacaktır.
Belirli aralıklarla güncellemeyi planladığım yazıya sizde yorumlar bölümü ile katkı sağlayabilirsiniz. Bu sayede diğer ebeveynlerin daha doğru çocuk yetiştirmelerine katkı sağlayabilirsiniz. Şimdiden iyi eğlenceler diliyorum.