Montessori Etkinlikleri

Montessori etkinlikleri için seçtiğimiz ve bebeklik döneminden 6-7 yaşına kadar yapabileceğiniz aktiviteleri sizler için derledim. Etkinlikleri evde yapılabilecek anaokulu etkinleri sayfasından derledim ve en güncel etkinlikler için sende belirli aralıklarla orayı kontrol edebilirsin.

Yazı içerisinde yer alan bölümler;

Bebekler İçin Montessori Etkinlikleri

6 ayından itibaren bebeğiniz sizinle ciddi derecede etkileşim kurmaya başlayabilir. Çok basit aktiviteler yaparak onun gelişimine daha fazla katkı sağlayabilirsin.

Ayna Etkinliği

Montessori bebek aktiviteleri arasında açık ara en sevdiğim etkinlik desem yalan olmaz. Bebeğiniz hareket ettikçe gördüğü ayna görüntüsünün hareket etmesi onun ciddi derecede ilgisini çekecektir. Aynaya yaklaşmaya ve uzaklaşmaya çalışarak birçok farkındalığın temellerini atacaktır.

Dans Eden Renkler

Renklerin takip edilmesi bebeklerin gelişimi için uygulanabilecek en pratik aktivitelerden bir tanesidir. Herhangi bir şişe içerisinde farklı renklerde nesneler (boncuk, düğme, ponpon vb.) atarak geri kalanını suyla veya renkli sıvılarla doldur. Bebeğiniz bu şişeyi hareket ettirdiğinde içerisindeki nesneler hareket edecek. Hareket eden nesnelerin takibi bebeğinin dikkat süresinin gelişmesi için önemli bir fayda sağlayacaktır.

Sesli Oyuncaklar

Türkiye’de çıngırağı olmayan bebek bana sorarsan yoktur. Gerçekten de çok faydalı bir bebek oyuncağı olduğunu düşünüyorum. Hareket ettikçe ses çıkarması bebeğin dikkatine çok ciddi katkı sağlar. Eğer halen daha bir çıngırağı yoksa veya mevcut çıngırağına alternatif oluşturmak istiyorsan çok kolay yapabilirsin. Evde bulunan malzemelerden (makarna, mercimek, fasülye, nohut vb.) bir şişenin içine doldur ve ağzını kapat. İçine koyduğun nesneler çıkardığı sesi değiştirecektir. Farklı nesnelerle birden fazla çıngırak yaparak farklı farklı oynamasını sağlayabilirsin.

Yazı içerisinde değişik şekillerde oynatabileceğin 3 farklı bebekler için montessori etkinlik fikirlerini paylaştım. Sende sayfanın en altındaki yorumlar bölümünden yaptığın farklı aktiviteleri paylaşarak yazıya ek yapabilirsin.

2 Yaş Montessori Etkinlikleri

Çocuğun artık bazı şeyleri daha fazla anlamlandırabildiği yaşa ulaştı. Bu dönemde yapmaya başladığın montessori oyunları geleceği için önemli faydalar sağlayabilir.

Aktarma Etkinliği

Aktarma etkinliği 2 yaş için evde yapılabilecek etkinlikler arasında belki de en pratiği olabilir. Evde bulunan taneli nesnelerden herhangi birini (fındık ceviz, nohut, makarna vb.) tepsi veya belirli bir alana dök. Ardından döktüğün nesnelere uygun bir kaşığı (yemek, tatlı, çay) çocuğuna ver. Yerdeki nesneleri kase, tabak veya bardağın içerisine toplamasını iste. Özellikle kaşık çatal kaşık kullanılan montessori aktarma etkinlikleri bir taşla iki kuş vurmanı sağlar. Hem el becerilerini geliştirirken hem de kendi yemek yeme isteğini ciddi derecede destekleyecektir.

Eğer çocuğunuzun bu nesneleri yutma ihtimali varsa oyun boyunca yanında ayrılmayın.

Duyusal Etkinlik

2 Yaş Sanat Etkinliği

Dokunarak öğrenme 24-36 aylık dönem için önemli bir yöntemdir. 2 yaş grubunda site gibi kapalı ortamlarda montessori duyusal etkinlikler yapmayan çocukların ilerde toprağa dokunmak istemediğine çokça şahit oldum. Tıraş köpüğü, sünger, ponpon gibi farklı yapılara sahip nesnelerle yapacağın duyusal sanat etkinlikleri çocuğun severek farklı dokularla tanışmasını sağlayacaktır.

Renk Eşleştirme Etkinliği

Ponpon Kurtarma Etkinliği

Her gün farklı montessori etkinlikleri etkinlikleri yapanların en büyük yardımcısı renk eşleştirme etkinlikleridir. Eşleştirme etkinleri yaparken farklı kurgularla farklı gelişimleri desteklemen çok önemli. Aksi taktirde evde etkinlik yapman tek yönlü gelişim sağlayacak ve doğru bir sonuca ulaştırmayacaktır. Demir maşa veya mandal ile yapacağın bir tutma aracı ile ponponları kabın içerisinde alarak doğru renge bırakmasını sağlayabilirsin. Bu işlem sırasında hem parmak kaslarını geliştirebilir hem de eşleştirme sayesinde dikkat gelişimine katkı sağlarsın.

2 yaşındaki çocuğunla evde ne yapabilirim sorusuna yardımcı olabilecek montessori oyunları için farklı örnekler paylaştım. Sende sayfanın en altındaki yorumlar bölümünden evde hazırladığın fikirleri diğer ebeveynlerle paylaşabilirsin.

3 Yaş Montessori Etkinlikleri

Montessori etkinlikleri 3-4 yaş grubu için daha eğlenceli olacaktır. Çünkü çocuğunuz birçok zor oyunu çok daha başarılı şekilde oynamayı başaracaktır. Çocuğunun gelişim durumuna göre hem kendi yaş grubundaki hem de bir üst yaş grubundaki etkinlikleri uygulayabilirsin.

Kavram Etkinlikleri

3 Yaş Büyük Küçük Kavramı

Çocuklar kavramları öğrenmeye 36-48 aylık dönemde başlar. Sende büyük küçük, pütürlü pütürsüz, ince kalın, uzun kısa, açık kapalı gibi temel kavramları bu yaş grubunda öğretebilirsin. Örneğin büyük küçük kavramı için evinizde bulunan farklı boyutlu topları bir araya getirin. Bir parça karton üzerinde topların boyutlarına göre farklı boyutlarda delikler kesin. Ardından topların büyüklüklerine göre doğru deliklere yerleştirilmesini isteyin. Rastgele sırayla yaparken tuttuğu topun hangilerinden büyük hangilerinden küçük olduğunu sorun. Bu sayede çok daha iyi pekiştirmiş olacaksınız.

Eşleştirme Etkinliği

Her yaş grubunda olduğu gibi 3 yaş eşleştirme etkinlikleri de yapabileceğiniz eğlenceli etkinlikler arasında yer almaktadır. Artık hem şekil eşleştirme hem de daha zor renk eşleştirme etkinlikleri yapabilirsiniz.

Şekil eşleştirme etkinliği

Çatal Kaşık Eşleştirme

Çatal kaşık gibi nesneler kullanarak günlük yaşam becerileri konusunda ön hazırlık yapmış olursun. Farklı farklı dizilmiş çatal kaşık şekillerini bir kağıt üzerine çizin. Ardından çocuğunuzdan çatal ve kaşıkları çizmiş olduğunuz gibi koymasını isteyin.

Renk eşleştirme etkinliği

Uçan Balonlar

Alt yaş gruplarından farklı olarak daha fazla renk içeren şekillerle eşleştirmeler yapabilirsiniz. Farklı farklı renkler bulunan balonların olduğu şekilleri çizerek bu tarz kağıtları eşleştirme işlemi yaptırabilirsin. Etkinliği hazırlarken boyama işlemini çocuğunuzla birlikte yapabilirsin. Bu durum da etkinliği sahipleneceğini ve daha fazla oynayacağını kesin olarak söyleyebilirim.

Nefes Egzersizleri

Çocuğunuzun daha iyi konuşması dolaylı olarak daha iyi nefes alabilmesiyle alakalıdır. Çocuğunuzun daha iyi nefes alması için çok pratik çalışma yaptırabilirsiniz. Borcam gibi saydam bir kabın altına çocuğunuzun sevdiği karakterler bulunan çıktı koyun. Ardından için süt veya su doldurun. Ardından su doldurduysanız parmak boyası gibi renklendiricilerle suyun renklenmesini sağlayın. Çocuğunuz pipet yardımıyla üfleyerek altta bulunan nesneleri bulmaya çalışsın. Daha iyi bir çalışma için süreç içerisinde koyduğunuz sıvı miktarını arttırın. Bu sayede daha fazla üflemeye zorlamış olursunuz.

Sanat Etkinliği

Kırmızı Balık Kaç Kaç
Sevimli Benek Canavarı

Standart boyamaların yanında farklı boyamalar yapmanız çocuğunun ilgisini daha çok çekecektir. Parmak boyalarını kavanozun kapaklarının üzerine dökün. İsterseniz çatalla isterseniz de sünger veya pamuk yardımıyla çocuğunuz resim yapsın. Resmi yaparken rastgele yerlere basmaması ve önceden ne resmi yapacağını sormanız daha faydalı montessori sanat etkinlikleri çıkmasını sağlayacaktır. Resim sonunda elinizde oynar göz mevcutsa bunları kullanın ve etkinliği daha keyifli hale getirin.

Süreç içerisinde güncellemeyi planladığım montessori etkinlikleri 3 yaş fikirlerini sizlerle paylaştım. Sizde sayfanın altındaki yorumlar bölümünden katkı yapmayı unutmayın.

4 Yaş Montessori Etkinleri

Bir önceki bölüm olan 3 yaşta önerdiğim oyun ve etkinlikerin büyük bir bölümünü bu yaş grubunda da evde birlikte yapabilirsiniz. Ancak süresi biraz kısalmış olabilir. Artık parmak kaslarının gelişmesi için farklı aktivite fikirleri uygulayabilir kesme yapıştırma gibi özellikleri destekleyebilirsin.

Makas Çalışması

Sevimli Bulutla Makas Çalışması
Eğlenceli Makas Çalışması

Makas çalışmalarını daha eğlenceli hale getirmek için farklı figürlerin altına kesilecek çizgileri belirtebilirsin. Aynı şekilde çocuğundan da kendi keseceği yolları kendi çizmesini istemen ilgisini arttıracaktır. Tüm bunları yaparken sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde tuttuğunun ve makasın buna uygun olduğunu kontrol etmeyi unutma.

Matematik Etkinlikleri

Rakam oluşturma etkinliği

Çok ileri düzeyde olmasa da ilk sayıları ve rakamları öğretmeye başlayabilirsin. Özellikle ipi ıslatarak yapabileceğiniz etkinliğin bu yaş grubu için en sevdiğim montessori matematik etkinliklerinin başında geldiğini çok net söyleyebilirim. Rakamları bir kağıda çizin veya herhangi bir yere yazılmış rakamları ayarların. İpi hafif ıslatıp damlamaması için sıktıktan sonra iple rakamları oluşturmasını söyleyin. Anaokulu etkinlikleri olarak da oynatılmakta olan bu etkinlik ilerde yazmaya başladığında önemli derecede fayda sağlayacaktır.

Rakam puzzle

Matematik etkinlikleri olarak yapabileceğiniz bir diğer basit etkinlikte rakamları büyük bir şekilde karton üzerine çizin ve içlerini boyatın. Ardından karton parçalarını kesin. Oluşan parçaları puzzle gibi birleştirmeye çalışın.

Boyutlara Göre Eşleştirme

Eşleştirme etkinliğinde bir seviye daha ileri giderek artık birbirine daha yakın nesneler için boyut eşleştirme kavramı uygulayabilirsin. Farklı boyutta oyuncakları (temizlemesi kolay olan) düz bir zemin üzerinde koyun. Tercihen logo gibi parçalar kullanarak oyunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Elek yardımıyla zemin rengine bağlı olarak oyuncakların üzerine un veya kakao dökün. Ardından oyuncakları kenara alın. Sonrasında çocuğunuzdan oyuncakları doğru yerlerine koymasını isteyin. Etraf biraz kirlense de oyuna aşırı ilgi gösterdiğini göreceksin.

Kıyafet Katlama

Günlük yaşam becerilerini geliştirmek amacıyla bu etkinliği uygulaman ilerde büyük fayda sağlayacak. Kıyafet katlama alışkanlığını temel düzeyde öğrenmek bazı disiplinlerin öğrenilmesini sağlar. Bunun için hazırlayacağın kartonun yapılış videosunu Youtube kanalımızda bulabilirsiniz. Orada nasıl hazırlanmış olduğu ve uygulama örneğini göreceksin. Videoyu izlemek için tıklayın.

5 Yaş Montessori Etkinlikleri

Birçok kavramı öğrenmiş olan çocuğunuzla okula hazırlık çalışmaları ve günlük yaşam becerileri çalışması yapma zamanı geldi.

Ayakkabı Bağlama

Ayakkabı bağlamak çocuklar tarafından büyüdüğünü gösteren bir davranış olarak görünür. Bu nedenle yapmaya ilgi duyacaktır. Ayakkabı bağlama etkinlikleri yaparak (bazen sadece deneyerek :D) keyifli ve eğitici vakitler geçirebilirsiniz.

Simetri Çalışması

Abeslang Çubukları İle Simetri Çalışması

Ayna ve simetri kavramını bilen çocukların bu kavramı pekiştirmesine sağlayacak bir etkinlik. Dil çubuklarını farklı şekillerde dizin. Eğer dil çubuklarınız yoksa evde bulunan çatal kaşık gibi diğer nesneleri kullanabilirsiniz. Ardından referans çizgisi oluşturun. Daha sonra referans çizgisine göre simetrik görüntüyü oluşturmaya çalışın. Kolay gibi görünse de ciddi düşünme gerektiren bir etkinliktir.

Renk Haritası

Renk Haritası

Çok güzel görüntüler çıkartabileceğiniz etkinlikle çizgi çalışmalarına destek sağlayabilirsiniz. Farklı sırada dizeceğiniz ponponların renklerine göre karton üzerinde duran ponponlar arasında çizgiler oluşturun. Etkinliğin sonunda farklı farklı renk haritaları oluşturmuş olacaksınız.

Sanat Etkinlikleri

Kardan Adam Yapalım

Artık kesme yapıştırma gibi birçok işi kendi başına yapabildiği için farklı sanat etkinliklerini dilerseniz birlikte dilerseniz de tek başına yaptırabilirsiniz. Kardan adam etkinliği eğlenerek yapabileceği güzel bir etkinlik. Pamukları veya peçeteleri yuvarlayarak karlar yapabilir. Kavanoz kapağına kaş göz çizerek güzel bir görüntü oluşturabilir.

6 Yaş Montessori Etkinlikleri

Bir diğer şekliyle okul öncesi montessori etkinlikleri de diyebiliriz. Özellikle okulda yapacağı yazı çalışmalarını destekleyecek ince motor etkinlikleri yaptırmak oldukça faydalı olacaktır. Kendisine anlatılan birçok şeyi çok net bir şekilde anlar. Bu nedenle farklı deneyler yaparak farklı olaylardan farklı sonuçlar çıkarmasını sağlayabilirsiniz.

Benzer şekilde hayal gücünü geliştirmesini sağlayacak kodlama etkinlikleri de tercih etmenizi önerdiğim etkinlikler arasında.

Toplama Etkinliği

Okul Öncesi Toplama İşlemi Etkinliği

Eğer rakamları tam olarak öğrendiyse artık toplama işlemine geçebilirsin. Eğer rakamları tanımakta sorun yaşıyorsa bu etkinlikleri yapmak sıkılmasına ve matematikten soğumasına neden olabilir. Köpük tabağı ortadan ikiye bölecek şekilde çizin. Ardından üst bölümün ortasına artı işareti koyun. Artı işaretinin yanına birkaç tane ponpon makarna veya sayılabilen başka nesne koyun. Ardından diğer tarafa da nesneleri koyun. Ardından toplama işleminin sonucunu bulmaya çalışın. Montessori sayı etkinlikleri için çocuğunuzun çok faydalanacağı aktivitedir.

Örüntü Çalışmaları

4 Yaş Örüntü Etkinliği
El Göz Koordinasyonu Etkinlikleri

Gelişim özelliklerine bağlı olarak dikkat gerektiren örüntü çalışmaları yapın. Odaklanma ve dikkat konusunda önemli katkılar sağlayacaktır.

Sağ Sol Beyin Etkinlikleri

Sağ ve sol elini aynı seviyede kullanabilen çok az sayıda insan var. Çocuğunuzun iki elini aynı anda kullandığı etkinliklerle bu tarz bir gelişime katkı sağlayın. Her yaş grubunda yapılabilecek bu etkinliği 6 yaş grubu için pirinç gibi çok daha küçük nesnelerle uygulayabilirsin.

Okul öncesi dönemde uyguladığınız farklı montessori etkinliklerini alt kısımdaki yorumlar bölümünden paylaşın ve yazıya dahil etmemi sağlayın.

Montessori Yaklaşımı Hakkında Bilgiler

Son olarak sıkça sorulan soruların cevaplarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Montessori Etkinlikleri Nedir?

Bebeklik çağından başlayarak çocukluk çağına kadar uygulanabilecek eğitim modellerinden bir tanesidir. Temelinde yaşayarak öğrenme bulunur ve kararların birçoğunun çocuk tarafından verildiği yetişkinler tarafından ortamın sağlandığı modeldir. Özellikle Türkiye’de birçok anaokulu, kreş ve anasınıfı bu metodu kullandığını söylese de tam olarak uygulamamaktadır.

Montessori Günlük Yaşam Becerileri Nelerdir?

Günlük yaşamda yetişkinler tarafından yapılan davranışların denendiği ve öğrenildiği etkinliklerin tamamı montessori günlük yaşam becerileri etkinlikleridir.

  • Kıyafet katlama
  • Ayakkabı bağlama
  • Bulaşık yıkama
  • Yerleri süpürme
  • Oyuncakları toplama
  • Çorap eşleştirme

Montessori Eğitim Materyalleri Nelerdir?

Model olarak yaşayarak öğrenme metodu olduğu için etrafımızdaki her şey eğitim materyali olarak sayılabilir. Ayakkabı, kıyafet, legolar, ahşap bloklar, oyuncaklar, kalem, çatal, kaşık vb. birçok nesne eğitim materyali olarak kullanılabilir.

Diğer soruların için yorumlar bölümünden veya iletişim sayfasından bana ulaşabilirsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir