Evde çocuğunuzun geçirdiği vakitleri daha eğlenceli ve eğitici hale getirmeniz için size birçok farklı evde 4 yaş oyunları ve evde etkinlik önerileri hazırladık. Etkinlikleri sizlerle paylaşmadan önce diğer yaş grupları için 3 yaş etkinlik ve 5 yaş etkinlik sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca etkinlik türüne, çocuğunuzun yaşına ve kullanılan malzemeler göre etkinlikleri incelemek için bir süredir üzerinde çalıştığımız anaokulu etkinlikleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
1- Ponpona Rakam Sürükleme
Hem matematik etkinliği hem parmak kasalarının gelişimini destekleyen etkinlikte ihtiyaç duyduğunuz malzemeler ponpon ve şeffaf eldiven. Eldivenin parmakları üzerine rakamlar yazın ve içerisine yazdığınız rakam kadar ponpon koyun. Daha sonra çocuğunuzdan parmaklarda yazan rakamlar kadar ponponu parmağa sürüklemesini isteyin.
2- Tabaktan Kağıt Üfleme
Evin her tarafını kağıt yapacak da olsanız oyunun sonunda yaşadığınız keyfi gördüğünüzde buna değer diyeceksiniz. İsterseniz tek isterseniz de birden çok kişi ile yarış halinde oynama şansınız mümkün. Biz yarış yaparak oynadık. Etkinlik için ihtiyaç duyacağınız malzemeler kağıt, makas, tabak ve isteğe bağlı pipet. Kağıtları küçük parçalar olacak şekilde kesin. Ardından kestiğiniz parçaları tabakların içerisine doldurun. Daha sonra pipet yardımıyla veya dilerseniz pipet olmadan üfleyerek kağıtların tamamını tabaktan çıkarmaya çalışın. Okul öncesi nefes egzersizi olarak oynatabileceğiniz bu aktivite çocuklarının konuşma bozukluklarının giderilmesi için ciddi destek sağlayacaktır.
Pipetle üfleme etkinliği çocuğunuzun nefes çalışması yapmasını sağlayacaktır. Buna bağlı olarak da 4 yaş konuşma geriliği gibi sıkıntıların azalmasında destekleyici rol oynayacaktır.
3- Örüntü Çalışması
Zihinsel gelişimleri destekleyecek eşleştirme etkinliğimizde ufak farklılıklarla eşleştirme yapılmasını amaçlıyoruz. Oyunun hazırlanması için ihtiyaç duyacağınız malzemeler karton, kağıt ve kalem. Öncelikle kartonu kare şeklinde parçalar ayırın. Daha sonra bu kartonların her birine bir tane olacak şekilde kenar, köşe veya merkezine nokta koyun. Ardından karton sayınız kadar kare içeren kağıtlar hazırlayın. Çizdiğiniz kenar, köşe ve merkez sayısı ile aynı sayıda olacak şekilde kağıttaki kareler üzerine de kenar köşe ve merkezlere noktalar koyun. Ardından da çocuğunuzdan eşleştirmesini isteyin. Parça sayılarını arttırarak evde 4-6 yaş oyun etkinlikleri için çok faydalı olacak şekilde kullanabilirsiniz.
4- Buz Hokeyi
Yaz ayları için çok güzel bir örnek olan oyun hem serinlemenize hem de el göz koordinasyonu gelişimine katkı sağlayacak. Geniş bir kabın içerisine su koyun ve buzlukta donmasını sağlayın. Şimdi sıra geldi kaleleri yapmaya! Donma işlemi tamamen gerçekleştikten sonra pipetin girebileceği kadar alanı musluktan ince su akıtarak eritin. Ardından pipeti buraya yerleştirerek tekrar donması için buzluğa koyun. Donma işlemi tamamlandıktan sonra buzun üstüne lego veya uygun bir oyuncak koyarak çubuk veya kaşık yardımıyla kaleye gol atmaya çalışın. Oyunun yapım aşamalarında çocuğunuzla sohbet etmek 4 yaş deney etkinlikleri için de iyi bir örnek görmesini sağlayacaktır.
5- Eksik Rakamları Tamamlama
Rakam bilgisinin gelişmesini sağlayacak matematik etkinliğinde eksik olan rakamları bulmaya çalışacağız. Doktor çubukları (abeslang) veya benzer bir nesne üzerine yapıştırabilecek şekilde yuvalar kağıtlar kesin. Ardından rakam sırasına göre bir tanesi eksik kalacak şekilde bu rakamları yapıştırın. Eksik kalan rakamları tamamlayacak rakam kağıtlarını da mandal üzerine yapıştırın. Ardından çocuğunuzdan çubuk üzerindeki rakamları mandal yardımıyla tamamlamasını isteyin. Etkinlikte kullanılan mandal sayesinde hem parmak kaslarının gelişimine katkı sağlayın hem de matematik (rakam) bilgisinin pekişmesini sağlayın.
6- Renkli Doktor Çubukları (Abeslang) Dizme
Zeka gelişimini destekleyen bu etkinlik çocuğunuz için önemli miktarda dikkat gerektiriyor. Renkli çubukları belirli şekiller oluşturacak şekilde dizin ve oluşan görüntüyü kağıda çizin ve boyayın. Boyama işlemi sırasında hangi çubuğun üstte kaldığına dikkat etmeyi unutmayın. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra şekillerde kullanılan renklerdeki çubukları çocuğunuza verin ve resimdeki görüntünün aynısını yapmasını isteyin. Bu işlem sırasında hangisinin üstte olduğuna bağlı olarak çocuğunuzu uyarmayı unutmayın.
4 Yaş dikkat etkinliklerine çok iyi bir örnek olan çalışmayı sizde elinizdeki malzemelerle mutlaka uygulayın. Çubuk yerine çatal kaşık, ip vb. birçok materyali kullanabilirsiniz.
7- Aynı Şekli Oluşturma
Aynı şekli oluşturma, görsel dikkat etkinliği olarak yapabileceğiniz ve çocuğunuz çok eğleneceği 4 yaş etkinlik örneğidir. Uygun bir tepsi veya kabın içerisine bir miktar kum doldurun. Eğer elinizde kinetik kum mevcutsa onu kullanabilirsiniz. Boş kağıtlar üzerine farklı şekiller çizin. Ardından çocuğunuzdan kağıtta gördüğü şekilleri kum ile yapmasını isteyin. 4-5 yaş etkinliği olarak uzun süre vakit geçireceği etkinlikte hem çocuğunuzun görsel dikkatinin gelişimine katkı sağlamış olacak hem de kumla eğlenceli vakitler geçirmesine imkan sağlayacaksınız.
8- Big Buble
4 yaş etkinlik çalışmaları çocukların gelişimlerini pozitif yönde etkileyecektir. Doğru etkinlikleri yaptığınız taktirde çocuğunuzda gözle görülen farklılıklar olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca okul hayatına daha iyi bir başlangıç için ince motor veya parmak kası etkinlikleri ile gelişen parmaklarını 4 yaş çizim etkinlikleri ile destekleyebilirsiniz.
Sizde etkinlik önerilerinizi bizimle yorum bölümünden paylaşarak diğer anne babalara 4 yaş evde etkinlik önerileri sunabilirsiniz.