Duyusal oyunlar çocukların birçok duyularını eşzamanlı olarak harekete geçiren ve böylelikle çocukları keşfetmeye yönlendiren onlara bu konuda cesaret veren oyunlardır. Çocuklarda uyandırdığı merak sayesinde oyunun sonunda öğrenmiş ve kendi kendilerine keşfetmiş oldukları deneyimleri çocuklar için daha kalıcı olacaktır.
Yapılan gözlemlerle anlaşılmıştır ki; aktif bir şekilde duyusal aktiviteler için ortam sunulmuş çocukların bilişsel gelişimi, dil gelişimi, ince ve kaba motor gelişimleri, sosyal becerileri olumlu yönde ivme kazanmıştır. Unutulmamalıdır ki çocuklar duygularıyla deneyimleyerek öğrenirler.
Duyusal oyunların temelde amacı keşfetmek için merak uyandırmaktır. Plan veya talimat olmaksızın çocukların merak duyguları pekiştirilmelidir. Duyusal oyunlar çocukların beyin gelişimini destekler ve bizler çocuklarımıza gelişimlerine paralel malzemeler kullanarak 6. aydan itibaren gelişimlerine uygun duyusal oyun alanları oluşturabiliriz.
Peki bu duyusal oyunlarda hangi materyallerden yararlanabilirsiniz?
Bunlara örnek farklı türdeki oyun hamurlarını, kıvamı değiştirilmiş hamurları, kum oyunlarını, tıraş köpüklerini ve hatta evinizden eksik olmayan su ve unu bile düşünebilirsiniz.
Kum Oyunları
Bu oyunlardan kum oyunlarını seçip yakından inceleyecek olursak ; kum oyunları çocuklara sayısız gelişimsel fayda sağlar diyebiliriz. Çocuklar kum ile oynarken; dokunsal duygularını kullanırlar ve geliştirirler . Motor becerilerini geliştirirler, el-göz koordinasyonlarını geliştirilerek kaşlarını güçlendirirler. Kum oyunlarında yaratıcılık ve hayal güçlerinin sınırı yoktur. Sahilde, kum havuzunda ya da bir kum masasında olduklarını düşünürsek artık o alan onlar için kocaman bir hayal dünyasına dönüşmüştür.
Kum oyunları ile çocuklar problem çözme ve dil becerilerini kullanarak sosyal yönlerini de geliştirebilirler. Böylece çocukların zamanları hem eğlenerek hem de değerli bir şekilde geçmiş olacak.
Kinetik Kum Oyunları
Mevsimine uygun olarak sahillerden, doğal kum alanlarından uzak kalabileceğimiz dönemlerde doğal kuma alternatif olarak evlerinizde, oyun odalarınızda kinetik kumları kullanabilirsiniz. Kinetik kumlar; motor becerilerinin geliştirilmesi ,duyusal gelişimin arttırılması, yaratıcı düşünmeye destek olması, konuşma ve dil gelişiminin arttırılmasının yanı sıra; çocukların dikkatini arttıracak onları sakinleştirecek ve onlar için çizme – yazma alıştırmaları yapabilecekleri kusursuz bir imkan sağlayacaktır.
Kum Oyun Hamuru (Kinetik Kum) Tarifi
- 2 ölçek un
- 2 ölçek renkli kum
- 1/2 ölçek tuz
- 2 yemek kaşığı cream of tartar
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
Tüm malzemeler karıştırılır ve içine 1 veya 1/2 ölçek ılık su istenilen renkte renklendirilerek yada renklendirilmeyerek eklenir.
1- Şekil Oluşturma
2- Büyük Orta Küçük Kavramı
3- Renk Eşleştirme Etkinliği